Vanliga frågor

Får jag lägga ut min lägenheten på Airbnb?
Svar: Vid uthyrning av hela lägenheten krävs tillstånd. Är syftet att ha korttidsuthyrning veckovis eller dag är bra om du har samtycke från styrelsen.

Kan månadsavgiften höjas?
Svar: Ja, det kan den. Lån, räntor, driftskostnader, reparationer och planerat underhåll påverkar din månadsavgift.

Får jag renovera hur jag vill?
Svar. Det finns regler som du måste ha hänsyn till. Kontakta styrelsen vid renovering.

Att måla, tapetsera, renovera golv, byta ut köksinredning och måla fönsterna på insidan behövs inget godkännande av styrelsen. Du kan också flytta om eller montera in nya garderober eller hyllor. Innerdörrar, dörrkarmar och glaspartier kan tas bort.

Vissa större åtgärder får du inte göra utan föreningens tillstånd som t ex att riva väggar, flytta köket, ändra vattenanslutningar och avlopp, ta bort värmeelement, byta ut fönster eller glasa in balkong. Tillstånd krävs också ofta för att sätta upp markis eller vinterskydd på balkongen.

Det är ditt ansvar att din renovering sker enligt föreningens stadgar och eventuella interna regler som finns i din förening. Kontrollera därför din förenings stadgar och ordningsregler samt fråga styrelsen innan du sätter igång med ditt renoveringsprojekt.

Får jag hyra ut ett rum i lägenheten?
Svar. Ja, det får du och du behöver inte ha tillstånd av styrelsen. Du har alltid ett ansvar mot föreningen även om du hyr ut hela din bostadsrätt eller bara ett eller flera rum. Om de inneboende hyresgästerna stör grannar eller på annat sätt skapar irritation eller störningar samt inte rättar sig efter anmaningar riskerar du att bli av med din bostadsrätt.

Är en lägenhet en fast egendom?
Svar: Nej, det är den inte.

Vad innebär det att äga en bostadsrätt?
Svar: Som bostadsrättinnehavare äger du inte din lägenhet utan en andel i din förening och har rätt att utnyttja och använda lägenheten. Nyttjanderätten kvartstår så länge som du är medlem i föreningen och gäller på obestämd tid. Du svarar indirekt för del av föreningens skulder samt för fastighetens skötsel och underhåll.

Kan en brf gå i konkurs?
Svar: Ja, det kan den. Din bostadsrätt upphör men du får bo kvar som hyresgäst.

Får jag hyra ut lägenheten till vem jag vill?
Svar: Vid uthyrning av hela lägenheten krävs tillstånd av styrelsen. Man får hyra ut sin bostadsrätt i andra hand om man har godtagbara skäl.

Här är några vanliga skäl:
Arbete eller studier på annan ort
Provboende med sambo
Tillfällig utlandsvistelse
Vård av anhörig eller eget boende på vårdhem
Uthyrning till närstående som barn, syskon eller föräldrar
Tid för att sälja bostadsrätten

Att hyra ut utan tillstånd kan i värsta fall leda till att föreningen säger upp din nyttjanderätt och din lägenhet säljs. Att hyra ut sin bostad för att tjäna pengar är inte ett giltigt skäl för uthyrning.